7 Jul —

Symbid goed voor meer dan kwart van alle durfkapitaal crowdfunding in Nederland

Rotterdam - 5 juli 2017 - www.symbid.com
Eerste aandelen-crowdfunder van Nederland financiert voor een kleine €3mln in de eerste helft 2017

Symbid was in de eerste helft van 2017 goed voor 27% van alle durfkapitaal crowdfunding in Nederland. De crowdfunder, sinds 2011 dé specialist op dit gebied, ziet dat steeds meer ondernemers deze vorm van crowdfunding kiezen om hun bedrijf verder te laten groeien. Daarbij zitten ook steeds meer gevestigde bedrijven en vooraanstaande ondernemers. Doordat steeds meer business angels investeren via Symbid is ook het gemiddeld geïnvesteerde bedrag gestegen.

 

Groei durfkapitaal crowdfunding

Durfkapitaal crowdfunding is ook de eerste helft van 2017 weer verder gegroeid naar €10.4mln. Bij deze vorm van crowdfunding halen ondernemers financiering op in ruil voor een stukje aandeel in hun bedrijf. Investeerders kunnen zo mee profiteren van toekomstige groei van het bedrijf.

 

Symbid is gespecialiseerd in crowdfunding via durfkapitaal en was met een kleine €3 miljoen verantwoordelijk voor 27% van de totale markt. Binnen converteerbare leningen, een vorm van durfkapitaal, bedraagt het marktaandeel zelfs 39.7%. Robin Slakhorst van Symbid is trots op de grote rol van Symbid op dit gebied: “Symbid is in 2011 begonnen als één de eerste aandelen crowdfunding platforms ter wereld, vanuit de overtuiging dat we ondernemers op een verantwoorde en ondernemende manier aan financiering willen helpen. We zijn blij om te zien dat steeds meer ondernemers de voordelen van financiering met eigen vermogen zien.”

 

Grotere campagnes voor gevestigde ondernemers en bedrijven

Het gemiddeld opgehaalde bedrag per crowdfunding campagne was bij Symbid in de eerste helft van 2017 ruim €250.000. Dat ligt een stuk hoger dan de totale markt voor crowdfunding van ondernemingen, wat in de eerste helft van 2017 €97.000 bedroeg. Robin Slakhorst van Symbid ziet dit gemiddelde al een tijdje groeien: “We zien de gemiddelde omvang van financieringsaanvragen bij Symbid al een tijdje groeien. Dit jaar hebben we al een aantal grote crowdfunding campagnes gedraaid die veel aandacht hebben gekregen”.

 

In juni wist de nieuwe liqueur Caramol, een wodka met caramelsmaak, via Symbid maar liefst €600.000 op te halen. Trekker van dit bedrijf is serial-ondernemer Michiel Mol. Robin Slakhorst van Symbid kijkt met plezier terug op de samenwerking met Mol: “Deze campagne kreeg enorm veel aandacht in de media waardoor veel geld werd opgehaald. Door dit succes kan de internationale uitrol van het nieuwe merk verder worden versneld.”

 

Opvallend was ook de derde campagne van Nerdalize bij Symbid. Het bedrijf dat huizen verwarmt met servers haalde in korte tijd ruim €750.000 op en kreeg ook internationaal aandacht doordat internationale industrie leiders en investeerders zoals, Eric Schmidt van Google en Ashton Kutcher op social media met waardering over de onderneming spraken. Robin Slakhorst: “Het is mooi om te zien dat een bedrijf als Nerdalize, dat enorme stappen aan het zetten is en waar ook al strategische institutionele investeerders in hebben geïnvesteerd, bij ons terugkomt voor een nieuwe ronde van financiering. Hier was uiteraard veel belangstelling voor.”

 

In lijn met de steeds grotere crowdfunding campagnes die worden gefinancierd ziet Symbid ook een duidelijke groei in het gemiddeld geïnvesteerde bedrag. Dit groeide met ruim 16% van €900 in 2016 naar €1047 in de eerste helft van 2017. “Steeds meer business angels gaan via Symbid investeren en die investeren vaak grotere bedragen, waarmee het gemiddeld geïnvesteerde bedrag groeit”, aldus Robin van Symbid.