Beste Lars,
Bedankt voor je vragen!
Ik geef eerst een beetje extra context en daarna per vraag een korte toelichting..
In eerste instantie richten wij ons op het berekenen van zware rekentaken voor onze klanten, niet zozeer het opslaan van data voor lange periodes. Dit betekent dat de te bewerken data naar onze servers gaat, de servers voeren de berekeningen uit en daarna worden de resultaten naar de klant teruggestuurd. De klant kan de resultaten dat op de door hun gewenste manier opslaan, bijvoorbeeld op hun eigen storage cluster of bij een andere cloud provider.
De huiseigenaar kan zich niet aansluiten op de server. Niet alleen zijn de servers fysiek beveiligd maar ook maken wij gebruik van end-to-end encryptie.
Bedoel je het gevaar van brand door de servers of gevaar van brand voor de servers? Door de manier hoe ons koelsysteem in elkaar steekt, zijn de servers inherent brandveilig. Ze kunnen niet in brand vliegen. Andersom, als er schade optreedt in een huis door brand of een ander ongeluk kan het inderdaad zijn dat wij servers verliezen. In dat geval zetten wij het werk op andere servers door. Omdat wij geografisch verspreid zijn is natuurlijk ook het risico gespreid voor onze servers. Voor het aansluiten van ons verwarmingsapparaat op het watersysteem werken we samen met Eneco. Dit is in feite vergelijkbaar met het aansluiten van een CV-ketel of zonneboiler.
In extreme gevallen waar een server plotseling uitvalt kan het gebeuren dat (een deel) van het resultaat verloren gaat dat al is uitgerekend. In dat geval voeren we dit onderdeel van het werk weer op een andere server uit. Omdat we ons niet richten op dataopslag is dit vervelend, maar leidt het niet tot een onomkeerbaar probleem.
Uiteindelijk komt het erop neer dat het risico voor onze servers en daarmee ook voor de klant, gespreid is en dat wij door encryptie en fysieke maatregelen de rekendata van onze klant beveiligen.
Ik hoop dat ik hiermee jouw vragen heb beantwoord.
Met vriendelijke groet (en namens het Nerdalize team!),
Florian